UNI-PHARMA & InterMed: Βιωσιμη αναπτυξη, συμμαχιεσ & ηθικο επιχειρειν, η απαντηση μασ στισ προκλησεισ

απριλιοσ 2023

Η φιλοσοφία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη με 600 και πλέον εργαζομένους, «Αξία για τον Άνθρωπο, Ευθύνη για την Κοινωνία», αποτυπώνει ευκρινώς, την στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος, ο οποίος μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Μία στρατηγική με βασικούς άξονες, την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη, το Ηθικό Επιχειρείν, την έμφαση στην έρευνα και την αφοσίωση στην αριστεία. Ένα οριζόντιο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης, που στηρίζει και δίνει πνοή στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, στο περιβάλλον, στην έρευνα, τη νέα γενιά και στον πολιτισμό.

Ο Όμιλος ΟΦΕΤ- με τις βιομηχανίες του UNI-PHARMA & InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και τη βιομηχανία εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo- έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance) και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του λειτουργίας, ενώ εκδόθηκε ο Απολογισμός Βιωσιμότητας (2019 – 2020).

Ο Όμιλος αυξάνει σταδιακά το κοινωνικό του αποτύπωμα, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, παραμένοντας προσηλωμένος στην ηθική και αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση.

Ο δρόμος της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Οι UNI-PHARMA & InterMed, αποτελούν μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών- UN Global Compact- έχοντας ευθυγραμμίσει τις λειτουργίες τους με τις διακηρυγμένες Αρχές του, στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της διαφθοράς, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο πράσινος μετασχηματισμός, ταυτόχρονα με τον ψηφιακό, αποτελούν επίσης, βασικούς άξονες για την ανάπτυξη των UNI-PHARMA & InterMed.

Στο Χάρτη των The Most Sustainable Companies

Εξάλλου, στο χάρτη των «The Most Sustainable Companies in Greece 2023» τοποθετήθηκε στις 30 Μαρτίου 2023 για ακόμη μία χρονιά ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, δεσμευόμενος σε θέματα βιωσιμότητας και υπεύθυνου επιχειρείν.

Ο ΟΦΕΤ, συμμετείχε στην πρωτοβουλία Sustainability Performance Directory 2023 του Οργανισμού Quality Net Foundation και αναδείχθηκε μεταξύ των 35 ηγέτιδων εταιρειών, που δημιουργούν τον επιχειρηματικό χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, βάσει της αξιολόγησης της εταιρικής επιχειρηματικής επίδοσής τους επί τριών κριτηρίων:
Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG).

Για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, η βιωσιμότητα αποτελεί μία ολιστική έννοια, που συνδέεται με μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη φροντίζοντας τις ανάγκες των παρόντων και μελλοντικών γενεών.

Ειδικότερα, στις βιομηχανίες του Ομίλου ελέγχεται το περιβαλλοντικό και ενεργειακό ισοζύγιο, με ταυτόχρονη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, περιορίζοντας την έκκληση των αερίων του θερμοκηπίου και συγκλίνοντας προς την στόχευση της κλιματικής ουδετερότητας.

Συμμαχίες & βιώσιμη ανάπτυξη, το «κλειδί» για τις κρίσεις

Όπως αναφέρει η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του United Nations Global Compact Network Hellas και Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ κυρία Ιουλία Τσέτη, για την εμπειρία της τα τελευταία δύο χρόνια στο τιμόνι του UN GCNH, «Εκτιμώ ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν προσυπογράψει τις Δέκα Αρχές κατάφεραν αφενός να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για βιώσιμη ανάπτυξη –αξιοποιώντας για παράδειγμα τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχει ο φορέας- και αφετέρου να αναδείξουν περισσότερο τη δράση τους ή τον ηγετικό τους ρόλο, σε επιμέρους τομείς.

»Είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ για τις ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, οικονομικές, υγειονομικές, περιβαλλοντικές και ενεργειακές, καθώς και μία σειρά από μετασχηματισμούς, ψηφιακούς και κοινωνικούς. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συμμαχίες.

»Η βιωσιμότητα αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα για πρόοδο με μακροχρόνια οφέλη για τις επιχειρήσεις, αλλά και μια ευκαιρία για δημιουργικότητα, ανάπτυξη, καθώς και αλλαγή κουλτούρας, η οποία θα μας επιτρέψει να δούμε μακρύτερα τους στόχους μας. Επίσης, μέσα από το Οικουμενικό Δίκτυο, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά και αντικειμενικά το θέμα της ισότητας και της συμπερίληψης και να αποδεχθούμε ισότιμα τη διαφορετικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις. Όμως αυτή η αλλαγή κουλτούρας, δεν συμβαίνει ξαφνικά, κτίζεται σταδιακά και σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση».

Εξάλλου, αναφορικά με το όραμά της για το UN Global Compact Network Hellas, η κυρία Ιουλία Τσέτη επισημαίνει:

«Κατ’ αρχάς, ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα είναι η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο UN Global Compact – τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι κινητήριος δύναμη ενός βιώσιμου μέλλοντος. Το όραμά μου για το UN Global Compact Network Hellas είναι να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την εταιρική βιωσιμότητα στην Ελλάδα, το οποίο θα ενεργοποιήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και ωριμότητας, σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης – προκειμένου να ενισχύουν τη δέσμευσή τους σε ένα πλαίσιο λειτουργίας που διέπεται από διαμοιραζόμενες οικουμενικές αρχές και αξίες και διασυνδέει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να αναγνωρίζονται οι ευκαιρίες που θα επιφέρουν την αλλαγή. Επίσης, όραμά μου είναι η ενίσχυση, μέσα από το Ελληνικό Δίκτυο του UN Global Compact, της γυναικείας επιχειρηματικότητας με ισότιμους, δίκαιους και συμπεριληπτικούς όρους».

 

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ