στο δρομο τησ νεασ ελλαδασ – Μεσα απο τουσ πυλωνεσ παραγωγη, κουλτουρα ερευνασ, βιωσιμη αναπτυξη, Γυναικεια ενδυναμωση

Μαρτιοσ 2024

Της Ιουλίας Τσέτη

Αφήνοντας πίσω μας τις πολυετείς και πολυεπίπεδες κρίσεις που κόστισαν ατομικά και συλλογικά στον καθένα, η στόχευσή μας πλέον, θα πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη ημέρα, στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και προσωπικής καλλιέργειας.

Θα εστιάσω σε 4 τομείς, οι οποίοι μπορούν να μας οδηγήσουν στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας

Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής,

Καλλιέργεια κουλτούρας για την έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα,

Στόχευση στη βιώσιμη ανάπτυξη και

Γυναικεία ενδυνάμωση!

Πρώτον, ενίσχυση βιομηχανικής παραγωγής- Να ξαναδούμε τα φουγάρα να καπνίζουν στη χώρα.

Για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, όπως η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για την αύξησης της εργατικής δύναμης, η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό που χαρακτηρίζει μία χώρα οικονομικά, είναι κυρίως η παραγωγική της ικανότητα, η αυτάρκεια και επάρκεια πρώτων υλών καθώς και οι συνεχείς επενδύσεις των βιομηχανιών της. Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών οι οποίες θα συνεχιστούν, δείχνουν το δρόμο για δομικές αλλαγές και συντονισμένη δράση, αναφορικά με τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού και βιώσιμου μοντέλου, το οποίο θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ταυτόχρονα, όλη μας η έμφαση θα πρέπει να εστιαστεί στην αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, της μεταμόρφωσης της χώρας μας σε Κόμβο Καινοτομίας, Τεχνογνωσίας και Αριστείας, καθώς και μίας ρήτρας συνυπευθυνότητας μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία χώρα προόδου και ευημερίας!

Δεύτερον, καλλιέργεια κουλτούρας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα.

Αναφέρω συχνά τελευταία, ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε βασική έρευνα και έχουμε λαμπρούς επιστήμονες- όσοι έχουν απομείνει ακόμη… Ωστόσο, η έρευνα στη χώρα, χρειάζεται ένα δυνατό boost, όπως αύξηση επενδύσεων, επείγουσα διασύνδεση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή κοινότητα, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους ερευνητές, προκειμένου να σταματήσει η επιστημονική μεταναστευτική αιμορραγία, ενίσχυση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού μέσω επιδοτήσεων και προγραμμάτων κινητικότητας και δημιουργία επιστημονικών Κέντρων Αριστείας και καινοτομίας.

Επίσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της παιδείας σε επίπεδο βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σημαντική προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ερευνητών και επιστημόνων και να αναδειχθούν τα ταλέντα, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα σας έλεγα ότι ο θεσμός του Inspirational Mentors- όπου έχω την τιμή να ανήκω- αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για μαθητές, να διδαχθούν από τους 75 Μέντορές τους, και να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει κρυμμένες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό οι μαθητές αυτοί, οι αυριανοί ενήλικες, να παραμείνουν στη χώρα, δημιουργώντας τις δικές τους μαθητικές επιχειρήσεις – start up- κάνοντας υπερήφανη την Ελλάδα αλλά και τον εαυτό τους.

Τρίτον, Βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί κινητήριο δύναμη για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, καθώς και κεντρικό άξονα για το σύγχρονο επιχειρείν και τη βιομηχανία.

Σε μία εποχή έντονων και απρόβλεπτων προκλήσεων, η εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά συνεπάγεται και την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, και άρσης των ανισοτήτων, οικονομικών και κοινωνικών.

Το όραμά μου για το UN Global Compact Network Greece- του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία τρία χρόνια, ως επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου-είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εταιρική βιωσιμότητα στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και ωριμότητας, ενισχύοντας τη δέσμευσή τους, απέναντι σε οικουμενικές αξίες, όπως κλιματική δικαιοσύνη, βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, ισότητα, αποδοχή της διαφορετικότητας και συμπερίληψη.

Στο χώρο της βιομηχανίας ειδικότερα, ο ρόλος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμος. Ήδη, εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους, αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής που να μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων, ενσωματώνοντας ένα πιο «πράσινο» και αποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης. Επιπλέον, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές σε επίπεδο πόρων.

Τέταρτον, Γυναικεία ενδυνάμωση.

Για την ενδυνάμωση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα εξής σημεία:

  • Υποστήριξη και εκπαίδευση, παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις γυναίκες επιχειρηματίες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ζητήματα δεξιοτήτων διαχείρισης, upskilling, reskilling και ψηφιακή παρουσία.
  • Χρηματοδότηση, παροχή πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ειδικά προγράμματα δανειοδότησης ή επιδοτήσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Δίκτυα – Προώθηση της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών, Επιμελητηρίων και επιχειρήσεων
  • Συμβουλευτική, Coaching, προσωπική ανάπτυξη και ψυχολογική υποστήριξη.

Βεβαίως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν καθώς οι γυναίκες, βρίσκονται χαμηλότερα μισθολογικά από τους άνδρες συναδέλφους τους και υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις, διαπιστώσαμε, ότι περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων έχουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των διευθύνσεών τους. Όταν μόλις 4 στις 10 επιχειρήσεις επιλέγουν επικεφαλής γυναίκες, όταν η έρευνα του ΣΕΒ ανέδειξε την ανισότητα φύλων και στην εργασία με το 56% των επιχειρήσεων να απασχολούν λιγότερες γυναίκες από τον εθνικό μέσο όρο, με προβληματίζει προσωπικά για τις ρίζες του προβλήματος που θεωρώ ότι είναι τόσο θεσμικές, όσο και νοοτροπίας και ασυνείδητης προκατάληψης (unconscious bias).

Η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο βιολογικών φύλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και κυρίως σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις υπογραμμίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Αποτελεί πρωτίστως αλλαγή κουλτούρας και οικοδομεί μία συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες και τις δεξιότητες χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργώντας δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άντρες και γυναίκες, σεβόμενοι την εκάστοτε προσωπικότητα ξεχωριστά.

Μια επιχείρηση, ένας δημόσιος οργανισμός και μία κοινωνία μπορεί να προοδεύσει μόνο, όταν ενστερνίζεται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη όχι απλά ως υποχρέωση, αλλά ως βασικό συστατικό και αγαθό δημιουργικότητας και ισότιμης αντιμετώπισης των φύλων, βάση της αξίας, της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων τους.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ακολουθεί την Ευρώπη όσον αφορά τις τάσεις της ισότητας των φύλων, ενώ καταγράφονται μερικοί πολύ θετικοί δείκτες. Έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου- στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερες γυναίκες απόφοιτες πανεπιστημίου από άντρες- και έχουμε μια πολύ ικανοποιητική νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Το Αύριο είναι ήδη εδώ, δεν υπάρχει χρόνος για κωλυσιεργία και δικαιολογίες. Υπάρχει μόνο ο δρόμος της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, για μία Ελλάδα και μία κοινωνία προόδου, ευημερίας, κατάργησης των στερεοτύπων και άμβλυνσης των ανισοτήτων.

*Η κυρία Ιουλία Τσέτη είναι Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Γ. Γ. ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος UN Global Compact Network Greece.

 

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ