ο κρισιμοσ ρολοσ τησ βιωσιμησ αναπτυξησ στη βιομηχανια & το συγχρονο επιχειρειν

Φεβρουαριοσ 2024

Της Ιουλίας Τσέτη

Η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί κινητήριο δύναμη για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, καθώς και κεντρικό άξονα για το σύγχρονο επιχειρείν και τη βιομηχανία.

Σε μία εποχή έντονων και απρόβλεπτων προκλήσεων, η εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά συνεπάγεται και την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, και άρσης των ανισοτήτων, οικονομικών και κοινωνικών.

Το όραμά μου για το UN Global Compact Network Greece- του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω ως επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου-είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εταιρική βιωσιμότητα στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και ωριμότητας, ενισχύοντας τη δέσμευσή τους, απέναντι σε οικουμενικές αξίες, όπως κλιματική δικαιοσύνη, βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, ισότητα, αποδοχή της διαφορετικότητας και συμπερίληψη.

Στο χώρο της βιομηχανίας ειδικότερα, ο ρόλος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμος. Ήδη, εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους, αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής που να μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων, ενσωματώνοντας ένα πιο «πράσινο» και αποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης. Επιπλέον, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές σε επίπεδο πόρων.

Το στοιχείο ωστόσο εκείνο που με προβληματίζει βαθιά τα τελευταία χρόνια, είναι η συστηματική αποβιομηχάνιση που παρατηρούμε σχεδόν απαθείς στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο, πολύτιμα άυλα και υλικά κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, βιώνουμε τη συνεχή αποβιομηχάνιση και της Ευρώπης σε επίπεδο παραγωγής πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας. Μία τάση, η οποία συνδυαστικά με την απαξίωση καθιερωμένων φαρμάκων, ως απότοκο των συστημάτων τιμολόγησης, οδηγεί με καταστροφική συνέπεια στην πρόκληση ελλείψεων σε προϊόντα τεράστιας και αποδεδειγμένης θεραπευτικής αξίας που αποτελούν λύση πρώτης γραμμής.

Αυτό που χαρακτηρίζει μία χώρα οικονομικά, είναι κυρίως η παραγωγική της ικανότητα, η αυτάρκεια και επάρκεια πρώτων υλών καθώς και οι συνεχείς επενδύσεις των βιομηχανιών της. Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών οι οποίες θα συνεχιστούν, δείχνουν το δρόμο για δομικές αλλαγές και συντονισμένη δράση, αναφορικά με τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού και βιώσιμου μοντέλου, το οποίο θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ταυτόχρονα, όλη μας η έμφαση θα πρέπει να εστιαστεί στην αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, της μεταμόρφωσης της χώρας μας σε Κόμβο Καινοτομίας, Τεχνογνωσίας και Αριστείας, καθώς και μίας ρήτρας συνυπευθυνότητας μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία χώρα προόδου και ευημερίας!

*Η κυρία Ιουλία Τσέτη είναι Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Γ. Γ. ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος UN Global Compact Network Greece.

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ

Back to top