οικοδομωντασ την «αλλη ελλαδα»: την ελλαδα τησ παραγωγησ, τησ εξωστρεφειασ & τησ αριστειασ

7 ιουλιου 2024

Της Ιουλίας Τσέτη

Γιατί η παραγωγικότητα της χώρας μας είναι τόσο χαμηλή; Μπορεί να γίνει πραγματικά ελκυστική η ελληνική οικονομία και ακόμη πιο εξωστρεφείς οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι, επιχειρείν και κοινωνία να πορεύονται στο δρόμο της προόδου;

Τι είναι αυτό που μας κρατά πίσω;

Μπορούμε να πετύχουμε εκ κατακλείδι ένα νέο βιομηχανικό μοντέλο για την Ελλάδα;

Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν ανάγλυφα τους προηγούμενους μήνες, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχα με τις επιχειρήσεις της χώρας, μικρές, ΜμΕ και μεγάλες.

Σε ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, υπό κάθε έννοια, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε συνθήκες, που θα μας οδηγήσουν στην Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Τόσο ως επικεφαλής του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, με 700 εργαζομένους, έντονη εξωστρέφεια σε 72 χώρες με το δικό μας brand name by UNI- PHARMA & by InterMed και με 4 μονάδες παραγωγής, όσο και ως Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής δύο εμβληματικών πανεπιστημίων, του ΕΚΠΑ και του παν. Πατρών, αυτό που τονίζω συχνά, είναι η ανάγκη να αναπτύξουμε πολιτικές, αλλά και ένα νέο Σχέδιο Δράσης που θα επιτρέψει στη χώρα να καταστρωθεί ένα νέο βιομηχανικό και παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τους άξονες:

  • Επενδύσεις στην έρευνα και Ανάπτυξη
  • Υποστήριξη των ΜμΕ
  • Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού
  • Ψηφιοποίηση και τεχνολογία
  • Βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία
  • Εξωστρέφεια και
  • Βελτίωση υποδομών.

*Οι επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη, η επανίδρυση του υπουργείου Βιομηχανίας, οι συμμαχίες βιομηχανίας και Ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων στη βάση της συμπληρωματικότητας ώστε να δημιουργηθούν Κόμβοι με το απαραίτητο μέγεθος, θα ενδυναμώσουν την οικονομία, θα δώσουν ευκαιρίες να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα, τεχνολογίες, βασική έρευνα και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο δρόμος αυτός όχι μόνο θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά και θα προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία στους επιστήμονες να παραμείνουν και να μεγαλουργήσουν στην Ελλάδα.

Και στο σημείο αυτό να υπερθεματίσουμε την αναγκαιότητα επανίδρυσης του υπουργείου Βιομηχανίας και Έρευνας, που σε συνεργασία με τον ΣΕΒ θα εκφράζει στην πράξη, τις ανάγκες του παραγωγικού – βιομηχανικού τομέα στην πολιτική της χώρας.

*Η υποστήριξη των ΜμΕ του «καταλύτη» της οικονομίας μας, μέσα από ουσιαστικά κίνητρα, δημιουργία Πάρκων τεχνολογίας και έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα τονώσει την περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο οι επιχειρήσεις αυτές, να πρωταγωνιστήσουν στο διεθνές περιβάλλον.

*Η ανάπτυξη και εξεύρεση του ανθρώπινου δυναμικού που χρειαζόμαστε, όπως και όλη η Ευρώπη, μέσα από εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες και δεξιότητες που απαιτούνται για τη βιομηχανία 4.0 αλλά και η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης και των επαγγελματικών σχολών, θα δυναμώσει τους νέους μας, Έλληνες και μετανάστες, δίνοντας παράλληλα «σοβαρή απάντηση», στο μείζον πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η χώρα.

*Μέσα από την ψηφιοποίηση, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, θα αναβαθμιστούν οι βιομηχανικές πλατφόρμες, οι παραγωγικές μονάδες, θα αναπτυχθούν οι βιοεπιστήμες καθώς και η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των εργαζομένων.

*Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία, μέσα από εφαρμοσμένες ορθές πρακτικές, δεν θα ενθαρρύνουν μόνο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις νέες πράσινες τεχνολογίες, αλλά θα αλλάξουν συνολικά την κουλτούρα επιχειρήσεων και πολιτών.

*Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς εξωστρέφεια. Σε περιόδους δε έντονων προκλήσεων δεν μπορώ να φανταστώ πιο αποτελεσματικό «οχυρό» από αυτό των εξαγωγών για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και ωριμότητας.

*Η βελτίωση των υποδομών σε Αττική και περιφέρεια, θα δώσει ανάσα σε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες, στις παραγωγικές μονάδες αλλά και στα Τεχνολογικά και Βιομηχανικά Πάρκα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους να γίνει εύκολη και απρόσκοπτη.

Οι απαιτητικοί καιροί που διανύουμε, επιβάλλουν το μέγιστο δυνατό των ικανοτήτων μας, χωρίς διλήμματα και εσωστρέφεια. Η Ελλάδα θα ανθίσει οικονομικά και κοινωνικά, μέσα από τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιώσιμου και παραγωγικού μοντέλου, θέση την οποία υποστήριξα ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΕΒ, συνεχίζω να στηρίζω και να εργάζομαι για την υλοποίησή της.

*Η Ιουλία Τσέτη, είναι Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ & του παν. Πατρών, Inspirational Mentor.

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ

Back to top