Με υπευθυνοτητα, αλληλεγγυη & ηθικο επιχειρειν, εναντια στισ κρισεισ των καιρων μασ

Δεκεμβριοσ 2020

Της Ιουλίας Τσέτη- φαρμακοποιού, Προέδρου & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλους του ΔΣ του ΣΕΒ

Στο πρώτο editorial του 2020 του Economist, ο έμπειρος αρχισυντάκτης του Daniel Franklin, έγραφε ότι «δεν θα λείψει η ένταση και ότι η νέα δεκαετία μας δίνει αφορμή να κοιτάξουμε πέρα από το ερχόμενο έτος».

Όσο προφητικές και εάν ακούγονται αυτές οι εκτιμήσεις, κανείς δεν θα μπορούσε σίγουρα να προβλέψει το μέγεθος της σοβαρής υγειονομικής κρίσης που χτύπησε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19. Μία πανδημία, που μας αφύπνισε σε κάθε επίπεδο και απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι στον πλανήτη Γη, όπως και όλοι οι τομείς, από την υγεία μέχρι την οικονομία και από την αγορά εργασίας μέχρι την κοινωνία.

Φυσικά πριν την πανδημία, προηγήθηκε μία επίσης εξαντλητική δεκαετής οικονομική ύφεση, η κλιματική αλλαγή είναι διαρκώς παρούσα, ενώ και στο μέλλον φαίνεται ότι θα υπάρξουν και άλλες σοβαρές υγειονομικές κρίσεις όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα για όλους μας, για τις επιχειρήσεις, για τη νέα γενιά, για τον πλανήτη. Και με ποιο τρόπο, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τις σοβαρές κρίσεις.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Υπευθυνότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, νέο παραγωγικό μοντέλο και προγράμματα πρόληψης – ευζωίας για την τρίτη ηλικία, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται και είναι καιρός, να εξετάσουμε σοβαρά το healthy living, βασισμένο στην Ιπποκράτεια φράση και στάση ζωής: «Κάλλιον το προλαμβάνειν, ή το θεραπεύειν», κορωνίδα της Προληπτικής Ιατρικής!

Είναι η ώρα, να στραφούμε σε μία άλλη λογική, σε μία άλλη κουλτούρα, με έμφαση τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.

Είναι η ώρα, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να επικεντρωθούμε στη Γη, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών, με στόχο τη δημιουργία τροφίμων και θεραπειών, που θα θωρακίσουν την υγεία και την ευζωία μας.

Παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας, είναι γεγονός ότι προλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό λοιμώδη νοσήματα και διατηρώντας την, αυξάνουμε την πιθανότητα εύρεσης αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών και αυτοάνοσων ασθενειών.

Αυτό το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, όπως και το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και της ενίσχυσης της έρευνας και της νέας γενιάς, υπηρετούμε με θέρμη, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Η έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας όπως και της Αριστείας και της Καινοτομίας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την φιλοσοφία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ με τις βιομηχανίες Uni-pharma και InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και τη νεοσύστατη μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo) με πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Δράσεις που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την επιστήμη και τη νέα γενιά, την αειφόρο ανάπτυξη και το Περιβάλλον (με διαρκείς καθαρισμούς υποβρύχιους και παράκτιους) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Στρατηγικής του ΟΦΕΤ για την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα.

Το σύνθημα TELEIA, αποτελεί το ακρωνύμιο της φιλοσοφίας του Ομίλου, αφορά στις εταιρικές ΑΞΙΕΣ και μεταφράζεται ως εξής: Ομαδικότητα – Teamwork, Αδιαπραγμάτευτη Ηθική – Ethos, Διαρκή Μάθηση- Learning, Αριστεία-Excellence, Καινοτομία- Innovation και Υπευθυνότητα – Accountability.

Παράλληλα οι δύο βιομηχανίες μας Uni-pharma & InterMed αποτελούν από το 2016 υπερήφανα μέλη του UN Global Compact, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας ενστερνιστεί στη λειτουργία τους, τις Αρχές του Συμφώνου.

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 επίσης, ο Όμιλός μας, εντάχθηκε στην οικογένεια των «MOST SUSTAINABLE COMPANIES IN GREECE 2020», μεταξύ 25 επιχειρήσεων που λειτουργούν ως παραδείγματα καλής επιχειρηματικής πρακτικής και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπλέον ο Όμιλός μας εκπονεί το διάστημα αυτό, 9 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 7 αφορούν άμεσα, ή έμμεσα, στην αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα. Η σύνδεση βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή και Πανεπιστημιακή κοινότητα, αποτελεί σημαντικό πεδίο των ενδιαφερόντων του Ομίλου μας.

Ήρθε η ώρα να δούμε το σύγχρονο επιχειρείν με μία άλλη οπτική ματιά, υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα, να δούμε ξανά τη Γη μας, ως ένα αγαθό μέσο με το οποίο μπορεί να καρποφορήσει ουσιαστικά η καθημερινότητά μας, η αγορά εργασίας, η οικονομία και να ζήσει με ευημερία η κοινωνία μας. Οι κρίσεις των καιρών μας, απαιτούν εγρήγορση, άμεσα αντανακλαστικά, οργάνωση, ετοιμότητα, συμμαχίες!

Και για να χρησιμοποιήσουμε μία επίκαιρη φράση των Ηνωμένων Εθνών – UN «No one is safe, until everyone is»!

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ