ΚΛιΜαΤιΚη αΛΛαΓη UN GLOBAL COMPACT NETWORK GREECE

6 Δεκεμβριου 2023

Ομιλία Ιουλίας Τσέτη

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστούμε για τη σημερνή σας παρουσία και τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση του Global Compact Network Greece για τη Κλιματική Κρίση. Όταν αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση, αν και (δυστυχώς) είναι πολλά τα φλέγοντα θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να θίξουμε, η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων στο περιβάλλον αποτελούν ένα καίριο και πολυδιάστατο ζήτημα, που μας αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους και σίγουρα δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Βρισκόμαστε στα μισά της Agenda 2030 και η διαδρομή που έχουμε διανύσει μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητική. Όπως φαίνεται, και από τα νέα που λαμβάνουμε από το COP28 είναι μάλλον αδύνατον να κατακτήσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου για τον περιορισμό της θερμοκρασίας γεγονός που προκαλεί, πέραν των αλλαγών σε φυσικά τοπία με πλημμύρες και πυρκαγιές, και πολλές ασθένειες δημόσιας υγείας καθιστώντας μάλιστα πολλές περιοχές του κόσμου μη βιώσιμες.

Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη, απόρροια της κλιματικής καταστροφής, η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα, πολιτισμούς και ταυτότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί είναι ένα βασικό αλλά όχι αρκετό & επαρκές βήμα για τη λύση του προβλήματος.

Πέραν της κύριας περιβαλλοντικής στρατηγικής μας με την απόλυτη συμμόρφωση με τα ισχύοντα διεθνή νομοθετικά πλαίσια καθώς και τις εθνικές διατάξεις που θεωρώ όλοι τις έχουμε υιοθετήσει, πρέπει να δεσμευτούμε σε δράσεις πέραν των υποχρεωτικών. Έχει αξία να μοιραστούμε τόσο τη γνώση που έχει ο καθένας μας από το δικό του γνωστικό πεδίο και κλάδο, όσο και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ώστε να υιοθετήσουμε ό,τι είναι δυνατόν και στις δικές μας εταιρείες.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να τονίσω τη σπουδαιότητα της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο από το κράτος όσο και από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλλά φυσικά και από το Global Compact Network Greece διότι είναι γνωστόν ότι πολλές μικρομεσαίες εταιρείες όσο και αν θέλουν να κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχουν τους πόρους και τα κεφάλαια.

Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω την υποχρέωση όλων μας να εμφυσήσουμε στους πολίτες και εργαζόμενους μας την αναγκαιότητα της συμβολής σε δράσεις ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας και της περιβαλλοντικής επαγρύπνησης διότι πρόκειται για μία συλλογική και απολύτως αναγκαία προσπάθεια. Γι αυτό άλλωστε σήμερα έχουμε ένα πολύ-συμμετοχικό panel από επιχειρήσεις, κυβερνητικούς εκπροσώπους, μέλη της Ακαδημίας και Κοινωνίας Πολιτών και σας ευχαριστούμε τον καθένα ξεχωριστά για τις σημερινές σας τοποθετήσεις αλλά και όλες σας τις ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ευχαριστώ

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ