η ΦαΡΜαΚευΤιΚη ΠοΛιΤιΚη ωσ ΠυΛωΝασ οιΚοΝοΜιΚησ Και ΚοιΝωΝιΚησ αΝαΠΤυΞησ

οιΚοΝοΜιΚο ΦοΡουΜ ΔεΛΦωΝ 2024

  1. Εισαγωγή Συντονιστή πάνελ
    Ο τομέας της υγείας και ειδικά του φαρμάκου απασχόλησε αρνητικά τη δημόσια συζήτηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως λόγω της υψηλής δαπάνης την περίοδο που προηγήθηκε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία της υγείας του πληθυσμού. Πού είμαστε τώρα; (ερώτηση και προς τους δύο ομιλητές)

    Απάντηση Ιουλίας Τσέτη

    Κυρία Νικόλτσιου, τρία πράγματα επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης:
    Πρώτον, η Πολιτεία δεν εφάρμοζε τις Αγορανομικές διατάξεις για μείωση της τιμής των γενοσήμων και των off patent προϊόντων, με βάση το μέσο όρο των τιμών των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης
    Δεύτερον, δεν υπήρχαν μέτρα ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και
    Τρίτον, η θετική λίστα έλαβε χώρα με υπουργική απόφαση το 2010, δηλαδή δεν υπήρχε λίστα συνταγογραφούμενων προϊόντων.
    Αναφορικά με τη δική μας ανάπτυξη:
    Οι ρυθμοί ανάπτυξης του Ομίλου μας είναι θετικοί, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Οι καθηλωμένες ωστόσο τιμές κλασσικών καταξιωμένων φαρμακευτικών προϊόντων στη φαρμακευτική αγορά ήδη από τα προ μνημονιακά έτη, αποτελούν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης, που επηρεάζουν αρνητικά και το εξαγωγικό μοντέλο του ΟΦΕΤ καθώς οι τιμές στην Ελλάδα, αποτελούν τιμές αναφοράς.
    Την ίδια ώρα, οι τεράστιες εισφορές που καλούμαστε να πληρώνουμε- για παράδειγμα το clawback που αποτελεί ξεκάθαρη στρέβλωση- δημιουργούν εμπόδια στο κλάδο να αναπτυχθεί απρόσκοπτα.
    Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί κρίσιμο οχυρό για την οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ το φάρμακο, αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο εθνικό μας προϊόν, με 2,6 δις ευρώ εξαγωγές ετησίως, γεγονός που οφείλουν όχι μόνο να το στηρίξουν ποικιλοτρόπως οι κυβερνώντες αλλά και να το πολλαπλασιάσουν.
    Δεν υπάρχουν πολλοί κλάδοι που επενδύουν σήμερα στη χώρα μας, ούτε πολλοί που στηρίζουν την έρευνα, την επιστήμη, τη νέα γενιά και την αγορά εργασίας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στο σύγχρονο επιχειρείν και στην κοινωνία. Επιπλέον, ο κλάδος του φαρμάκου στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα μας, προκειμένου να λειτουργήσει σε ένα μεγάλο βαθμό οικονομικά ανεξάρτητη. Είδαμε ευκρινώς στη διάρκεια της πανδημίας, ότι ακόμη και πανίσχυρες χώρες ταρακουνήθηκαν μένοντας έωλες, καθώς ήταν εξαρτημένες από άλλες χώρες- εκτός της ΕΕ- όσον αφορά στις πρώτες ύλες.
    Επομένως, είναι ξεκάθαρο από εμένα, και μιλάω ως άνθρωπος της παραγωγής πρωτίστως και μετά ως επιστήμονας, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο, που θα προσδώσει αυτάρκεια και επάρκεια στη βιομηχανική παραγωγή και θα συνδέσει τη βιομηχανία με τους ερευνητικούς φορείς, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την Ελλάδα της ανάπτυξης, με όρους καινοτομίας, έρευνας, αριστείας, και εξωστρέφειας.
    Επίσης, ο κλάδος έχει μπροστά του δύο κρίσιμες προκλήσεις, που είναι η ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης και η ολοκλήρωση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στις λειτουργίες των μονάδων των επιχειρήσεων.
  2. Ερώτηση προς Ιουλία Τσέτη
    Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία φαίνεται ότι όχι μόνο άντεξε, αλλά παρουσιάζει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια με αύξηση των εξαγωγών αλλά και σημαντική συμβολή στην απασχόληση. Ποια είναι η πορεία του Ομίλου σας σε σχέση με τους δείκτες αυτούς και ποια τα σχέδιά σας για τα χρόνια που ακολουθούν;Απάντηση Ιουλίας Τσέτη
    Τα σχέδιά μας είναι οι συνεργασίες και η διατήρηση του κλασσικού παραγωγικού μας προφίλ, με τεχνολογικές ευρεσιτεχνίες και παραγωγικές διεργασίες, η ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών πχ. ORDS διασπειρόμενα φιλμς για την καλύτερη συμμόρφωση ασθενών και όχι μόνο, καθώς και υβριδικών φαρμάκων.
    Αυτό που μας χαρακτηρίζει σε κάθε κρίση, αντίθετα από την πεπατημένη, θα σας έλεγα ότι είναι η εξωστρέφεια, το πείσμα, η ενσυναίσθηση και η τόλμη. Ποτέ δεν κλειστήκαμε από ανασφάλεια στο καβούκι μας, αλλά αντίθετα, επιλέξαμε πάντα, την οδό της εξωστρέφειας για την ανάπτυξή μας.
    Έτσι, όλη μας η Στρατηγική, η εταιρική διακυβέρνηση και οι λειτουργίες των μονάδων μας, έχουν ενσωματωμένες τις αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε ευθυγράμμιση με τους Στρατηγικούς Στόχους του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, και με έμφαση στη διαφάνεια, στην περιβαλλοντική διαχείριση, στη συμπερίληψη, στην άρση διακρίσεων και αποκλεισμών στον χώρο εργασίας. Ενδυναμώσαμε τις σχέσεις μας με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, συμπορευόμενοι σε άνω των 60 έργων συνεργατικής έρευνας με τα κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ενώ ξεκινήσαμε τη διερεύνηση συνίδρυσης νεοφυών και start up- επιχειρήσεων για να εισέλθουμε σε νέα συμπληρωματικά πεδία του τομέα της Υγείας και του φαρμάκου.
    Ωριμάσαμε τις επενδύσεις μας σε βιομηχανικές δυνατότητες νέων διαφοροποιημένων φαρμακοτεχνικών μορφών, ενώ ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό των επόμενων.
    Παράλληλα, στηρίξαμε την κοινωνία, την έρευνα και τη νέα γενιά, με μία σειρά ενεργειών που μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους: Από τις άγονες περιοχές σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες όπως η Ελληνική Ενδοκρινολογική εταιρεία, μέχρι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προγράμματα, την έρευνα και νέα γενιά, μέσα από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, την οργάνωση BE LIVE, στηρίζοντας τα υπογόνιμα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, μέχρι τα σχολεία της περιφέρειας μέσα από τον θεσμό του INSPIRATIONAL MENTOR και την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, ενισχύοντας έφηβους και νέους ανθρώπους, στην ομαλή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία, από τις ιδρυματικές δομές.
    Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου μας των προηγούμενων 10 ετών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εκπονηθεί και υλοποιείται νέο πλάνο κεφαλαιουχικών επενδύσεων για την επόμενη δεκαετία, αντίστοιχου ύψους.
    Οι σημαντικότερες όμως προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας και έγκεινται στο να φτάσουμε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας μέσω της τεχνολογίας. Διαμορφώνουμε ψηφιακές λύσεις που θα συνοδεύουν τα παραδοσιακά φάρμακα με σκοπό την ενίσχυση της συμμόρφωσης και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, ενώ ολοκληρώνουμε με πολύ γρήγορα και ευέλικτα βήματα την πλήρη ψηφιακή αναβάθμιση του εξοπλισμού και των διεργασιών μας.
  3. Ερώτηση προς ΙΤ
    Μας αναφέρατε τα εμπόδια που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από το πιεστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου και το οποίο είναι κατάλοιπο της εποχής των Μνημονίων. Ωστόσο, μας παρουσιάσατε μια αξιοσημείωτη πορεία ανάπτυξης του Ομίλου σας. Τι περισσότερο θα είχατε κάνει αν οι οικονομικές συνθήκες γύρω από το φάρμακο ήταν πιο ευνοϊκές;Απάντηση Ιουλίας Τσέτη
    Η αλήθεια είναι πώς με τη γήρανση του πληθυσμού και την εμφάνιση νέων ασθενειών και νέων θεραπειών, η συγκράτηση της δαπάνης, δεν είναι εφικτή. Για την ακρίβεια, κανένα υγειονομικό σύστημα στον κόσμο, δεν μπορεί να αντέξει το τρομακτικό κόστος των νέων θεραπειών, οι οποίες βεβαίως είναι αναγκαίες.Νομίζω ότι εσείς είστε πιο ειδικός μα απαντήσετε για τη συγκράτηση της δαπάνης…Από την πλευρά μου, θεωρώ ότι η υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μπορεί να συμβαδίσει με Memorandum συνεργασίας, αρκεί να υπάρχει εκατέρωθεν, αλληλοϋποστήριξη στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων.Το clawback αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Για εμάς αποτελεί εργαλείο χειραγώγησης της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς ένα ποσοστό του επιστρέφεται για συγκεκριμένες μόνο επενδύσεις.
    Το clawback δεν αποτελεί μόνο στρέβλωση, αλλά είναι οριζόντιο μέτρο που δεν είναι μεταρρύθμιση και επιπλέον θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της κάθε εταιρείας και βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.Μαθαίνουμε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει δραστικά τα clawback τα επόμενα χρόνια και να ενισχύσει το επενδυτικό clawback, για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Για να δούμε….Το μεγάλο στοίχημα πάντα, σε κάθε εποχή και κάθε συνθήκη, είναι αφενός ο ασθενής να έχει πρόσβαση στα φάρμακά του αλλά και στην καινοτομία, αφετέρου να μπορεί το σύστημα να αντέχει τις νοσηλείες και να λειτουργεί προληπτικά και φυσικά να είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις. Είναι μία δύσκολη εξίσωση και η λύση οφείλει να είναι δίκαιη.
    Ένα άλλο θέμα που πρέπει να δει άμεσα η ηγεσία του υπ. Υγείας, είναι να δώσει αυξήσεις σε μία σειρά καταξιωμένων και ιστορικών σκευασμάτων, τα οποία στηρίζουν τους ασθενείς, καθώς έχουν να δοθούν τιμές, από το 2008. Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί σημειώνονται τόσες πολλές ελλείψεις σε φάρμακα στη χώρα μας….
  4. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ
    Α. Είστε υποψήφια για την Προεδρία του ΣΕΒ. Ενός χώρου που ανδροκρατείται. Τι σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα και τι διαφορετικό έχετε να δώσετε;Κατ’ αρχάς, να σημειώσουμε ένα σημαντικό δεδομένο. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στον ΣΕΒ, στα 117 χρόνια δράσης του, φέτος, θα γίνουν εκλογές.
    Σε σχέση με την υποψηφιότητά μου τώρα.
    Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν για την ανάγκη αλλαγής του βιομηχανικού μας μοντέλου αλλά και άλλων συνιστωσών, προκειμένου η χώρα να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Μέσα από την πορεία μου αλλά και την εμπειρία που μου έχουν δώσει οι ρόλοι μου ως επιχειρηματία, επιστήμων, Πρόεδρο του UN Global Combat Greece και Γ. Γ. του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΣΕΒ, δεν σταμάτησα ποτέ να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση. Με την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του ΣΕΒ, αναλαμβάνω και την ευθύνη για να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις που θα δομήσουν μία Ελλάδα που εγχωρίως, θα είναι τόπος προόδου και ανάπτυξης και θα θέλουν οι νέοι μας συνειδητά να ζήσουν εδώ. Και που στο εξωτερικό θα αποτελεί έναν ισχυρό και ισότιμο συνομιλητή.-Φιλοδοξώντας να συνεισφέρω ενεργά στην αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων προσκλήσεων της εποχής μας, διεκδικώ την προεδρία του ΣΕΒ ως μια σύγχρονη γυναίκα και επιχειρηματίας, που έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα, μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά, όσον αφορά στην διεύρυνση του κύκλου των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων ,σε διεθνή κλίμακα.
    -Ούσα φορέας μιας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης στο χώρο του φαρμάκου, συνεχίζω να ακολουθώ πιστά την εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα του Ομίλου μας, επιδιώκοντας τη δυναμική και εξωστρεφή ανάπτυξή του, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
    -Επιπλέον, ως πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact Network Greece) εργάζομαι με συνέπεια, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, για την προαγωγή της βιωσιμότητας και της αειφορίας.
    -Αυτές οι αρχές και οι αξίες οφείλουν να διαπνέουν τον ΣΕΒ ,ώστε να δημιουργήσουμε όλες και όλοι μαζί έναν καινοτόμο, εξωστρεφή και ανανεωμένο οργανισμό, που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις κοινωνικές ανάγκες και θα εκπροσωπεί έμπρακτα το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις παραγωγικές δυνάμεις της περιφέρειας.
    -Όραμά μου είναι να εργαστώ με πάθος και αφοσίωση, υπηρετώντας έναν συγκροτημένο και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχο την ουσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
    -Σήμερα, έχουμε ανάγκη -περισσότερο από ποτέ- έναν σύγχρονο και ανοιχτό ΣΕΒ, που θα βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, λειτουργώντας ως καταλύτης προόδου και εξέλιξης, δίχως σημάδια έπαρσης, αλαζονείας και ελιτισμού.
    -Ταυτόχρονα, χρειάζεται να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και αλληλεπίδραση του Συνδέσμου με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και επενδυτικό γίγνεσθαι, ώστε να πρωτοπορεί διεθνώς κι όχι να έπεται των εξελίξεων.
    -Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να δώσω μια νέα και φρέσκια πνοή στον ΣΕΒ, οδηγώντας τον με αποφασιστικότητα και τόλμη στο αύριο.
Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ