η γυναικεια επιχειρηματικοτητα σε εποχεσ διαρκων προκλησεων

Μαρτιοσ 2024

Της Ιουλίας Τσέτη

Σε εποχές έντονης αβεβαιότητας και διαρκών προκλήσεων, ένα ερώτημα που ίσως κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο, είναι τι παραπάνω μπορούν να προσφέρουν οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις.

Οι γυναίκες διαθέτουν χαρακτηριστικά και ειδικό βάρος τα οποία βλέπουμε να ξεδιπλώνονται κυρίως σε απαιτητικές εποχές και κρίσεις. Η δυναμική τους είσοδος στην αγορά εργασίας, ακόμη και η τηλεεργασία, διαπιστώσαμε ότι δεν κάμφθηκε, αντίθετα ενισχύθηκε, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον, διαπιστώσαμε ότι επέδειξαν συνέπεια, άοκνη εργατικότητα και πειθαρχία. Την ίδια συνέπεια ωστόσο βλέπουμε να επιδεικνύουν και όταν βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις, διοικητικές και ηγετικές, με ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.

Παράλληλα, βλέπουμε πώς πολλές γυναίκες σε θέσεις – κλειδιά, διαθέτουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, βαθιά επικοινωνιακή κουλτούρα, ολιστική θεώρηση, αλλά και σεβασμό σε θέματα αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.

Και μην αναρωτιέστε πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό. Είναι η γυναικεία φύση τέτοια, συνυφασμένη όχι μόνο με την επιβίωση, τη συνεργατική διάθεση και την οικιακή οικονομία, αλλά και με την ποιότητα ζωής και την κοινωνική προσέγγιση, που νομοτελειακά μπορεί να προσφέρει η γυναίκα.

Τρία νούμερα ωστόσο, που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για την ισότητα στην εργασία, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος:
(1) Οι μισθοί των γυναικών στην Ελλάδα είναι στο 86% των μισθών των ανδρών
(2) 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε συγκεκριμένους στόχους ούτε μηχανισμούς που προωθούν την ισότητα στην εργασία
(3) Μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις επιλέγουν επικεφαλής γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, για να ξεπεράσουμε την προκατάληψη και τα στερεότυπα. Είναι σημαντικό να πιστέψουμε ότι οι γυναίκες, δεν αποτελούν προστατευόμενο είδος και πώς απαιτούμε την πλήρη ένταξη στην οικονομική ζωή του τόπου, με δίκαιες αμοιβές, μέσα από την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις τεχνολογίες.

Και όλα αυτά, με τόλμη και διεκδίκηση!

*Η κυρία Ιουλία Τσέτη, είναι Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ΓΓ του ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος του UN Global Compact Network Greece.

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ