Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σχετικά με την έμφυλη βία, πραγματοποίησε ο ΟΦΕΤ το βράδυ της Τρίτης, 5 Ιουνίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Βιοκλιματικού Εργοστασίου της UNI-PHARMA στην Κάτω Κηφισιά, με πρωτοβουλία της Προέδρου και CEO του Ομίλου και υποψήφιας Προέδρου του ΣΕΒ, κυρίας Ιουλίας Τσέτη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τις αληθινές ιστορίες σύγχρονων Ελληνίδων γυναικών οι οποίες έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας. Μάλιστα τη σημαντικότητα της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων για την έμφυλη βία και της υπενθύμισης παράλληλα του πλαισίου αρχών λειτουργίας του ΟΦΕΤ, καταδεικνύει το γεγονός ότι ο Όμιλος αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα του ντοκιμαντέρ, ειδικά για την προβολή του στους εργαζόμενους.
Η κυρία Ιουλία Τσέτη δήλωσε σχετικά: «Στον ΟΦΕΤ, καταρχάς αναγνωρίζουμε ότι η έμφυλη βία είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Λειτουργώντας με υπευθυνότητα, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή μας να διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες στην εργασία τους στον Όμιλό μας, αφενός είναι ασφαλείς, αφετέρου ότι μπορούν να μας εμπιστεύονται. Γι’ αυτό και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις όπως αυτή – γιατί θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοί μας να είναι ευαισθητοποιημένοι γι’ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και ταυτόχρονα ενήμεροι για τα μέτρα που έχει λάβει σχετικά, ο Όμιλός μας».
Η κυρία Τσέτη, αναφέρθηκε και στο έργο που έχει επιτελέσει στον ΣΕΒ σχετικά, ως Επικεφαλής της Επιτροπής Ισότητας, Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έκδοση του Οδηγού για τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην Πρόληψη και Καταπολέμηση των Διακρίσεων Βίας, καθώς στην έρευνα για τη θέση των γυναικών στο ελληνικό επιχειρείν. «Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο, αποτελεί, εκτός από ρυθμιστική προτεραιότητα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς, και ένα ζήτημα δικαιοσύνης. Η σύγχρονη γυναίκα είναι επιφορτισμένη με πολλούς ρόλους και γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν την απρόσκοπτη απασχόληση και ανέλιξή τους στην εργασία. Οι παιδικοί σταθμοί που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, είναι ένα βήμα στην ανωτέρω κατεύθυνση».
Η Γυναίκα – εργαζόμενη στον ΟΦΕΤ:
Στον ΟΦΕΤ, εφαρμόζονται πολιτικές και πρακτικές που προάγουν την ισότητα και την προστασία από την έμφυλη βία:
1. Παρέχεται πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη για όσες γυναίκες έχουν υποστεί βία ή διακρίσεις, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών
2. Έχουν καθιερωθεί διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες για την αναφορά και τη διερεύνηση περιστατικών έμφυλης βίας, διασφαλίζοντας ότι κάθε αναφορά, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και αντιμετωπίζεται με την απαραίτητη εμπιστευτικότητα και ευαισθησία
3. Προωθείται ενεργά η επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στην εταιρεία μας, υποστηρίζοντας την ανάδειξή τους σε ηγετικές θέσεις
Στον ΟΦΕΤ το 40,14% του ανθρώπινου δυναμικού είναι γυναίκες. Αν και είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ο Όμιλος ενισχύει συνεχώς τους δείκτες του, μέχρι να φτάσει στην πραγματική ισότητα.
«Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ως Όμιλος, ότι όλοι οι άνθρωποί μας έχουν πρόσβαση σε όλες τις θέσεις του Ομίλου και σε όλες τις βαθμίδες, όπως επίσης και να αξιολογούνται με βάση τα προσόντα τους και μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό γυναικών της ανώτατης διοίκησης είναι 65% και οι γυναίκες στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της UNI-PHARMA είναι 70%» αναφέρει η κυρία Τσέτη.
Η δέσμευση του ΟΦΕΤ απέναντι στις γυναίκες και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας δεν περιορίζεται μόνο στον εργασιακό χώρο. Ο Όμιλος, υποστηρίζει ενεργά δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν την ισότητα των φύλων και την προστασία των γυναικών, σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι από το 2021, ο ΟΦΕΤ παρέχει υποτροφία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φαρμακευτικής σχολής του ΕΚΠΑ, στη μνήμη της φαρμακοποιού Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου η οποία δολοφονήθηκε.