ερευνα, βιωσιμη αναπτυξη, εκπαιδευση, καινοτομια & βιοεπιστημεσ, τα «οχυρα» τησ νεασ ελλαδασ

απριλιοσ 2024

Της Ιουλίας Τσέτη

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το φάρμακο και το οικοσύστημα υγείας και βιοεπιστημών, αποτελεί τον τομέα που θα στηρίξει εμβληματικά την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, μετά από μία μακρά περίοδο κρίσεων και έντονων ταλαντώσεων.

Η ουσιαστική σύνδεση δε της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα τονώσει καθοριστικά την έρευνα, καθιστώντας τη χώρα ένα χρήσιμο Κόμβο καινοτομίας, ανάπτυξης και αριστείας με πρωταγωνιστές άξιους επιστήμονες, νέα ταλέντα και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μάλιστα η στήριξη των νέων και καινοτόμων αυτών start up- επιχειρήσεων μέσω επενδυτικών κεφαλαίων και ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος, μπορεί να συμβάλλει παράλληλα και στην αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Ο κλάδος του φαρμάκου- ο οποίος δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει κακοποιηθεί στην Ελλάδα, καίτοι έχει στηρίξει υποδειγματικά τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία- έχει ένα ιδιαίτερο βάρος και μία αναμφισβήτητη προστιθέμενη αξία που δεν πρέπει κανείς να υποτιμά. Διαθέτει ένα έντονα αναπτυξιακό, ερευνητικό και εξωστρεφές αποτύπωμα, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η συμβολή του και στην αγορά εξειδικευμένης εργασίας αλλά και στη βασική έρευνα.

Το φάρμακο, αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, με εξαγωγές του κλάδου ύψους 2,6 δις ευρώ, που κατευθύνονται σε 147 χώρες παγκοσμίως.

Το οικοσύστημα καινοτομίας είναι επίσης εξαιρετικά δυναμικό με 110 νεοφυείς επιχειρήσεις στο χώρο των βιοεπιστημών υγείας και διεθνούς φήμης επιστήμονες που στελεχώνουν τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά μας κέντρα.

Οι εξαγωγές των επιχειρήσεων και το έντονο εξωστρεφές μοντέλο, μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό οχυρό για την οικονομία αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, σε κάθε εποχή και όταν οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο κλάδος έχει σημαντική προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις και στη στρατηγική αυτονομία της χώρας.

Για να φθάσουμε όμως να μιλάμε για έντονη εξωστρέφεια, θα πρέπει να έχουμε ήδη εγκαθιδρύσει μία ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, την οποία χρειαζόμαστε χωρίς όρους όπως αναφέρω συχνά, τόσο ως πρόεδρος και CEO στον Όμιλο Τσέτη, αλλά και ως Γενική Γραμματέας του ΣΕΒ.

Για την ενίσχυση της παραγωγής της Ελλάδας, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, όπως η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για την αύξησης της εργατικής δύναμης, η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή πολιτικών που προωθούν τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα, δίκαιο φορολογικό καθεστώς, ουσιαστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, επαναπροσδιορισμό ευνοϊκών συνθηκών για τους ερευνητές, ενίσχυση της εκπαίδευσης και των ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να σταματήσει η επιστημονική αιμορραγία, ενίσχυση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού μέσω επιδοτήσεων και προγραμμάτων κινητικότητας καθώς και δημιουργία επιστημονικών Κέντρων Αριστείας και καινοτομίας, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ερευνητών και επιστημόνων και να αναδειχθούν νέα και άξια ταλέντα. Τα νέα αυτά ταλέντα θα ταξιδέψουν τις ιδέες και τη χώρα μας στις παγκόσμιες γειτονιές του κόσμου.

Χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον, στο οποίο οι νέοι επιστήμονες θα διαπρέπουν με βάση τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους, δημιουργώντας μεγαλύτερη θεραπευτική αξία για τους συνανθρώπους μας και παραμένοντας με υπερηφάνεια στον τόπο τους, χωρίς συμβιβασμούς, μιζέρια και δεύτερες σκέψεις.

Ένα περιβάλλον που θα αποτελεί πρότυπο βιομηχανικής παραγωγής, καινοτομίας, βιώσιμης ανάπτυξης και συμπερίληψης, και θα εμπνέει όχι μόνο τους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τους συνανθρώπους, προάγοντας την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, την ισότητα, την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα.

Χρειαζόμαστε και κάτι ακόμη: Μία ρήτρα συνυπευθυνότητας μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να τηρηθεί για το καλό όλων μας!

*Η Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, είναι φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής, ΓΓ του ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος του UN Global Compact Network Greece

Ιουλία Τσέτη
Linked In

© 2024 ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ

Back to top